TermékekSzolgáltatások

Az E-Recepttel kapcsolatos tudnivalók

Megjelent a 42/2018. (XII. 18.) EMMI rendelet, melynek értelmében az elektronikus vények bevezetéséhez szükséges átmeneti időszakot 2019. december 31-ig meghosszabbították . Ez praktikusan azt jelenti, hogy a szabályozás nem változik2019-ben ugyanazok a szabályok vonatkoznak az e-receptre, mint 2018-ban.

  • Az orvosok 2019-ben is kötelesek az elektronikus vény rendelése mellett papíralapú, az orvos aláírását és pecsétjét is tartalmazó felírási igazolást készíteni!
  • A felírási igazolást 2019 év végéig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő vényére kell nyomtatni!
  • A gyógyszer kiváltásakor a gyógyszertárnak a felírási igazolásokat továbbra is meg kell őriznie.

Célszerűnek tartjuk röviden összefoglalni, amit az e-receptről tudni kell. Ezt most kérdés – felelet formájában tesszük meg.

ÖSSZEFOGLALÁS AZ E-RECEPT HASZNÁLATÁRÓL

(1) Honnan tudhatom, hogy az orvos nekem e-receptet írt, mikor ugyanúgy néz ki mindegyik recept?
Ha középen van egy harmadik vonalkód a recepten, akkor az egy e-recepthez tartozó felírási igazolás! Az orvosok 2019 végéig kötelesek NEAK vényre nyomtatni a felírási igazolásokat, tehát az e-recepthez tartozó felírási igazolás nagyon hasonlít a hagyományos vényre. Fontos hangsúlyozni, hogy amit a beteg a kezébe kap az nem az e-recept! Az e-recept az EESZT-be (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe), az interneten keresztül feltöltött adathalmaz. Az e-recept feltöltését követően az orvos egy FELÍRÁSI IGAZOLÁST nyomtat a beteg részére. A felírási igazolás legkönnyebben úgy ismerhető fel, hogy tartalmaz egy harmadik vonalkódot is a recept közepén egy számsorral együtt. A felírási igazolás tetején szerepelnie kellene a "felírási igazolás" szövegnek is, de ez sokszor nagyon kicsi, vagy halvány (esetleg rá sincs nyomtatva).
(2) Alá kell-e írnom a felírási igazolást?
A felírási igazolásokat nem kell aláírni! A felírási igazolásokhoz tartozó e-receptek kiváltását követően a gyógyszertárban adni fognak egy kiadási igazolást, amelyen fel van sorolva az összes e-receptről kiváltott gyógyszer. Ezt a kiadási igazolást kell aláírni! Tehát ha valakinek 10 felírási igazolása van, akkor is csak egyszer kell aláírnia.
(3) Most akkor már az orvoshoz sem kell elmennem, csak be kell jönnöm a gyógyszertárba a személyi igazolványommal, és megkapom a gyógyszereimet?
A receptköteles gyógyszereket továbbra is fel kell íratni az orvossal! Recept nélkül továbbra sem kaphat senki receptköteles gyógyszert!
(4) Elég, ha csak felhívom az orvosi rendelőt, hogy töltsék fel az e-receptjeimet, és utána már papír recept nélkül is ki tudom váltani a gyógyszereimet a gyógyszertárban?
Jelenleg a jogszabály nem engedi meg, hogy a beteg telefonon "írassa fel" a gyógyszereit.
(5) Kiválthatom-e a feleségem, gyermekem, rokonom, stb. e-receptjeit felírási igazolás nélkül, csupán a személyi igazolványommal?
Nem! Mindenki csak a saját e-receptjeit válthatja ki, ha nincs nála a papír felírási igazolás! Ehhez szükség van a személyi igazolványára, és a TAJ kártyájára (vagy elég az új típusú e-Személyi igazolvány, ha tudja a 6 jegyű PIN kódot)
(6) A gyermekorvos feltöltötte a gyermekem e-receptjét, amit szeretnék kiváltani.
A szülő, törvényes képviselő, vagy gondviselő sem válthatja ki a gyermek e-receptjeit papír alapú felírási igazolás nélkül! 14 év alatti gyermekek esetében csak a papír alapú felírási igazolással lehet kiváltani a gyógyszereket! Ennek az az oka, hogy mindenki csak a saját e-receptjeit válthatja ki felírási igazolás nélkül, viszont 14 év alatti gyermek nem válthat ki, még vény nélkül kapható gyógyszert sem a gyógyszertárban.
(7) Édesanyám fekvőbeteg. A háziorvos azt mondta, hogy feltöltötte anyukám e-receptjeit, amit én ki tudok váltani a patikában. Itt van édesanyám személyi igazolványa, és TAJ kártyája.
Mindenki csak a saját e-receptjeit válthatja ki, ezért az édesanyja gyógyszereinek kiváltásához el kell hoznia a papír alapú felírási igazolásokat! Az édesanyja személyi igazolványát más nem használhatja, mivel ez okirattal való visszaélésnek minősül!
(8) Hoztam egy törvényes maghatalmazást édesapámtól, hogy kiválthatom helyette az e-receptjeit.
Jelenleg csak a papír alapú felírási igazolás fogadható el meghatalmazásként! Más e-receptjei csak a papír alapú felírási igazolás segítségével válthatók ki!
(9) Hoztam egy receptet, amit a doktor úr kijavított. Véletlenül csak egy dobozzal írt fel a gyógyszerből, de átírta két dobozra. Lepecsételte, és aláírta a javítást.
Hagyományos recept esetében ez megfelelne, de ez sajnos egy e-recepthez tartozó felírási igazolás. A felírási igazoláson nem lehet javítani! Mindig az e-recept adatai az érvényesek. Az e-receptet nem lehet javítani, csak visszavonni.

(Forrás: Kovács Timur, Korona Patika, Dombóvár)
parallax background
 

Látogasson el hozzánk Ön is!


6100 Kiskunfélegyháza, Móra Ferenc tér 2.